Цікаві факти про вовків

Цікаві факти про вовків

Один з найпопулярніших казкових хижаків — природжений мисливець. Природа ніби спеціально створила його, щоб він наздоганяв майбутню здобич. Щільне, але сухорляві тіло, витягнута вузька морда, довгі м’язисті ноги, здатні витримати виснажливу погоню, і, нарешті, найгостріші зуби — з цим «боєкомплектом» довелося познайомитися багатьом істотам з плоті і крові, в тому числі і людині.

Вовки різних регіонів планети неоднорідні за кольором вовни. У живуть на північних територіях забарвлення близький до білого, жителі півдня відрізняються рудими і бурими тонами. Хижаки середніх широт можуть бути сірими або чорними.

Той, хто дивився мультфільм про Мауглі, має хоча б мінімальні уявлення про вовчому співтоваристві. Ці тварини тримаються зграями, в кожній з яких налічується кілька сімей. Сім’ї складаються з самця, самки і їх старших нащадків різних поколінь. У зграї є головний самець (свого роду Акела) і його супутниця життя (хоча Акела у Кіплінга був самотній). За ватажком закріплені особливі права: він вимагає підпорядкування від інших самців і першим розділює здобич. Але під час полювання не ховається за чужі спини, а бере участь в ній на рівних з іншими хижаками умовах.

Взаємовідносини інших самців теж будуються за ієрархічним принципом: члени зграї знаходяться на різних соціальних щаблях. Чим більш привілейоване становище займає вовк, тим вище піднято його хвіст.

Авторитет і місце вожака в будь-який момент можуть бути оскаржені. В цьому випадку вовк, що знаходиться на нижчому щаблі сходів, перестає підкорятися ватажкові і вступає з ним у двобій.

Одні з найбільш витривалих мисливців пристосовуються до будь-яких умов проживання: їхнім будинком можуть стати і гори, і ліси, і степи, і тундра. Ці тварини рідко зриваються з насидженого місця: покинути рідні краї їх може змусити тільки крайня потреба — нестача в їжі. У пошуках здобичі вовки можуть проходити досить велику відстань — від 50 км на добу — і при цьому практично не відпочивати.

Будучи спійманим або оточеним, вовк виявляє неабиякі бійцівські якості. Він буде в поодинці воювати проти зграї собак, поки зможе стояти на ногах, і навіть при важкому пораненні спробує втекти від погоні. Якщо ж доля підготує йому капкан, він віддасть перевагу відгризти собі лапу.

Чого дійсно бояться ці безстрашні тварини, — шматків розвівається тканини, причому не обов’язково червоного кольору. Щоб відрізати вовку шлях до відступу, досить оточити його на замкнутої території, а потім обважити її по периметру шматками матерії. Хижаки відчувають, що ці прапорці або клаптики пахнуть людиною, і не вирішуються переступити через них.

Вовче виття вважається символом туги і безвиході. Насправді у нього дуже багато тлумачень. У період спарювання виє самець кличе самку, виттям же ватажок збирає хижаків на чергове полювання. Вити може вмираючий вовк і навіть тварина, якій просто нудно, а розважитися нічим. Виявляючи в природі звуки, схожі на видавані ними, вовки виявляють до них великий інтерес. Відомий випадок, коли вони були зачаровані гудками проїжджаючого повз паровоза.

Більшість вовчих полювань закінчується невдало, тому, все-таки загнав і убивши видобуток, звірі наїдаються «від пуза», щоб як слід насититися.

Волков відрізняє справжня вірність партнеру в парі. Нові відносини хижак може завести тільки в тому випадку, якщо його «половинка» загинула або померла.

Вагітність вовчиці триває приблизно 65 днів. Дитинчата з’являються на світ блакитноокими, і тільки у восьмимісячних тварин очі набувають жовтого відтінку.

Серед вовків можуть зустрічатися досить великі особини, що досягають ста кілограмів. Вага середнього тваринного зазвичай знаходиться на рівні 60-ти.

Вовки мають досить гострий слух: в лісі вони можуть чути в радіусі 9 км, на відкритому просторі — до 16-ти.

admin

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *